BEYOND THE NUMBERS

Blog

Što je važno znati prije pokretanja biznisa?

Razmišljate o pokretanju vlastitog biznisa i imate izvrsnu poslovnu ideju, ali ne znate od kuda početi, na što trebate paziti i je li ideja uopće održiva. Što je uopće važno znati prije pokretanja vlastitog biznisa?

Prije pokretanja vlastitog biznisa važno je razmotriti nekoliko ključnih stavaka.

Za početak potrebno je za vašu poslovnu ideju izraditi poslovni plan koji će sadržavati analizu tržišta, financijske projekcije, marketinšku strategiju, ciljeve i ostale važne informacije o vašem poslovanju. Poslovni plan vam može pomoći u prikupljanju financijske podrške od investitora i zajmodavaca, a također će vam pružiti smjernice i ciljeve za vaše poslovanje. Važno je planirati sve aspekte vašeg poslovanja, od nabave materijala do marketinga i prodaje. Organizacija i planiranje ključni su za uspješno vođenje poslovanja.

Drugi korak je financiranje Vaše poslovne ideje koje je od iznimne važnosti jer bez financija nema ni biznisa, stoga je potrebno utvrditi izvor financiranja za vaše poslovanje. To može uključivati vlastiti kapital, poslovne kredite, investitore, donacije, bespovratna sredstva iz EU fondova ili neke druge oblike financiranja.

Kada ste taj dio pokrili važno je znati koje zakonske obveze morate ispuniti kako biste pokrenuli svoje poslovanje. To uključuje registraciju tvrtke, dobivanje raznih dozvola, registraciju vaših intelektualnih prava, vođenje poslovnih knjiga i drugih zakonskih obveza.

Ukoliko niste financijski stručnjak i ne bavite se financijama, računovodstvom i porezima, vrlo je važno imati financijskog stručnjaka koji će Vam biti podrška i voditi financijske evidencije vašeg poslovanja, te vas savjetovati o financijskim aspektima poslovanja kako bi se Vi mogli fokusirati na vašu poslovnu ideju i njen razvoj.

Konkurencija je nešto što nikako ne smijemo zanemariti. Potrebno je provesti analizu konkurencije da biste utvrdili kako se vaše poslovanje uklapa u postojeće tržišne uvjete. Analizom konkurencije možete identificirati nedostatke u tržištu koje možete iskoristiti, ali i prepoznati najbolje prakse koje biste mogli primijeniti u svom poslovanju.

Za uspješnu prodaju potrebno je jasno definirati ciljnu skupinu kojoj želite pružiti svoje proizvode ili usluge. Definiranje ciljne skupine, te izrada aliasa vašeg poželjnog kupca će vam pomoći u razvoju učinkovite marketinške strategije koja će vam pomoći da privučete tu ciljnu skupinu ili kupca.

Pokretanje vlastitog biznisa zahtijeva puno truda i rada. Morate biti spremni na preuzimanje odgovornosti i izazova koji dolaze u vođenju poslovanja. Prethodno navedeni su samo neki od ključnih aspekata koje trebate imati na umu prije pokretanja vlastitog biznisa. Važno je provesti sveobuhvatnu analizu i planirati sve aspekte vašeg poslovanja kako biste osigurali njegov uspjeh. Nije na odmet posavjetovati se s poslovnim savjetnikom ili financijskim stručnjakom prije samog pokretanja biznisa, jer vrlo često otvore perspektivu koju sami ranije niste vidjeli.

Osnovni podaci

VM Finance obrt za usluge, vl. Valentina Miroslavić

Ive Paraća 1, 10360 Sesvete

OIB: 44192021896 / PDV ID: HR44192021896

Raiffeisen Bank d.d., IBAN: HR5424840081135038475

  • Telefon: +385 91 950 5830